Любопитно: Как ще се зареждат батерии в бъдеще?

Как ще се зареждат батерии в бъдеще?

Учените изследователи усъвършенстват литиевойонните и зелените алтернативни (green-alternative) батерии, за да отговорят на нуждите на все по-жадните за електроенергия мобилни устройства. 

Мобилната електроника става все по-елегантна, по-тънка и по-мощна. Но суперярките екрани на преносимите компютри и разходките в интернет чрез клетъчни телефони искат своето. Техните повишени възможности изтощават все повече и повече батерията на съответното устройство. Какъв е смисълът да носиш със себе си мощен лаптоп или телефон, ако батерията му стига само за два часа с едно зареждане? 

Може би отговорът е в тъй наречените зелени батерии. Алтернативни батерии, като горивните клетки (fuel cells) и слънчевите батерии (solar cells), не само намаляват отрицателното въздействие върху околната среда, но се зареждат по-бързо и стигат за по-дълго време с едно зареждане. Например прототипът на горивна клетка, разработен от базираната във Ванкувър, Канада, компания Angstrom Power, осигурява на телефона MotoSLVR двойно по-дълго време за разговори в сравнение с литиевойонната и може да се зареди напълно за 10 минути. Джери Холмарк, мениджър на поделението Energy Systems Technologies на Motorola, казва, че неговата компания търси решение сред горивните клетки и други алтернативни технологии, за да разчисти пътя за увеличаване на производителността. 

„Развитията в областта на литиевойонните технологии досега водеха само до бавно, постепенно нарастване на капацитета на батериите“, казва той. 

Това не означава, че традиционните литиево-йонни батерии ще изчезнат в близко бъдеще. Райн Рафаел, професор по физика в Технологичния институт „Рочестър“ в гр. Рочестър, щат Ню Йорк, казва: „Литиевойонните технологии понастоящем съхраняват значително повече електроенергия на единица обем или маса,“ отколкото алтернативните технологии за батерии. Нещо повече, горивните клетки, за разлика от традиционните батерии, на практика консумират реактив, който трябва да се купува и допълва. 

Един фактор, който може да удължи срока на използване на литиевойонните батерии, е нанотехнологията. В Станфордския университет професор И Сиу е разработил силициеви наножици (silicon nanowires), които биха могли да увеличат почти десетократно капацитета на батериите, без да увеличават теглото им, а само чрез добавяне на повече литиеви йони в батерия със същия размер. 

Но не е задължително литиевойонните и зелените батерии да се конкурират директно. Райн Рафаел казва, че в резултат на комбиниране на тези технологии могат да бъдат постигнати мощни решения. Например слънчевите батерии биха могли да захранват персонално устройство за електролиза, – което всъщност ще произвежда водородно гориво за горивните клетки. А Кристина Ламп-Онеруд, главен изпълнителен директор на начинаещата компания Boston-Power, твърди, че слънчевите батерии, вградени в клетъчни телефони, биха могли да поддържат захранени литиевойонните батерии.

Източник: http://sagabg.net