Бъдещите Батерии

Или как щ се развива тази технология в съвсем близко бъдеще (например 2-3 години)

Всеки, който носи със себе си мобилно устройство, знае, че животът на батерията е слабото му място. Работата е там, че технологията изостава от изискванията на нашия хардуер. Говори се за батерии, които могат да осигурят захранване за целодневна работа с мобилните устройства, но такива все още няма. А броят на устройства, за зареждането на чиито батерии трябва да се грижим, расте. Слава богу, всеки момент на пазара ще се появят свръхпроизводителните горивни клетки. Разработват се и нови трикове за подобрение на съществуващи батерии. 


САНДВИЧ С ГОРИВНА КЛЕТКА

Мембранната технология на компанията PolyFuel може да доведе до по-евтини, по-малки горивни клетки. 

Провеждат се много изследвания върху портативни горивни клетки за преносими компютри и безжични устройства. Макар че науката за горивните клетки, работещи с метанол, вече е налице, конструирането на малки, леки, лесни за производство горивни клетки е трудно. Повечето сегашни конструкции използват централни флуоровъглеродни мембрани, които водят до създаване на големи, тежки и скъпи горивни клетки. Но една компания на име PolyFuel е разработила флуоровъглеродна мембрана, която може да доведе до по-ефективни конструкции, а възможно и до по-масово разпространени горивни клетки за портативни устройства. Горивните клетки мембрани, които представляват тънки малки конструкции тип „сандвич“, генерират електричество, като извличат електрони от молекулите на горивото. 

Страничните продукти на този процес са водна пара и въглероден двуокис (за клетки, които използват за гориво метанол). Въглеводородната мембрана на PolyFuel, въведена в конструкции, базирани на предишната флуоро въглеродна технология, доведе до създаването на по-леки и по-евтини клетки. Постижението на компания PolyFuel бе определено от Джон Епълби от университета Texas A&M University, като „значително развитие в индустрията“. На базата на данни от Frost&Sullivan и ABI Research PolyFuel пресметна, че пазарът на директните горивни клетки с метанол ще се разширява и през 2012 г. ще достигне 140 милиона устройства. Единственото препятствие е създаването на производствен процес, който да гарантира евтиното им производство. „Някъде през 2005 и 2006 година би трябвало да видим тестови серии продукти за портативни горивни клетки казва главният изпълнителен директор на PolyWell Джим Болкъм. 

Това не е нещо, което ще намери масово разпространение в близко време. Въпреки това, всички ние не можем и да мечтаем дори за половината от приложенията, които ще се използват, когато получим възможност да бъдем напълно независими от електроразпределителната мрежа.“ Междувременно Neah Power Systems е насочила усилията си към разработка на технологията на горивни клетки за преносими компютри. Компанията наскоро демонстрира един „стек“ от много батерии, който служи като базова система на горивни клетки, предназначени за вграждане в преносими компютри. Този стек е с около 70 процента помалък, отколкото прототипите, които компанията предложи преди около две години. 

 

ПРЕЗАРЕЖДАНЕ ЗА 60 СЕКУНДИ 

Горивните клетки не са единствената перспектива за целодневно електрозахранване, без главоболията, свързани със зареждането на батерии. Toshiba представи нова технология за литиевойонни батерии, която може да позволи по-бързо презареждане на същите – например една напълно изтощена батерия би могла да се зареди до 80 процента само за 60 секунди. Тези нови батерии носят името Super Charge и губят само 1 процент от своя капацитет на всеки 1000 цикъла на презареждане; с други думи, те са далеч по-дълготрайни, отколкото днешните литиевойонни батерии. 

Догодина се очаква да се появят Super Charge акумулатори за коли, а след тях ще се появят и батерии за джобни устройства. Междувременно на чертожната дъска са други технологии. Samsung Electronics е конструирала и вградила своята памет OneHAND Flash в първия „хибриден твърд диск“ (Hybrid Hard Drive – HHD) на Microsoft. Това ще бъде първото дисково устройство, което ще обединява базираната на NAND flash памет с въртящ се информационен носител. Новото поколение хибридни твърди дискове могат да доведат до удължаване на живота на батериите на преносимите компютри. Свръхвисоката плътност на записа, характерна за технологията на магнитния запис, се запазва в тези устройства; този път обаче тя е съчетана на NAND технологията, която е с ниска консумация на електроенергия, и това води до удължен живот на батерията. Samsung очаква, че преносимите компютри с HHD възможности ще започнат да се доставят в големи количества в края на 2006 година. 

Изследователите публикуват най-разнообразни стратегии, за да превърнат в действителност мечтата за целодневна работа на компютър, захранван от батерии. Благодарение на икономичните откъм консумация на електроенергия устройства и на по-бързото им зареждане проблемите, свързани с изтощаването на батерията в някой важен момент, ще останат в миналото.