Слънчеви Батерии

Рекордeн КПД на слънчеви батерии от 50%

Крайната цел на проекта е създаването на евтина портативна слънчева батерия с КПД 50 процента.

Учени успяха да създадат слънчеви батерии с рекорден коефициент на полезно действие (КПД) – 42,8 процента. Предишният рекорд беше 40,7 процента, но за област където разлика от един процент се смята за голямо постижение това е значителен напредък, се съобщава в прес съобщение на Делауерския университет (University of Delaware).

За постигане на този резултат обединяват усилията си редица лаборатории, изследователски центрове и корпорации. Ръководители на изследването са учени от Делауерския университет Алън Барнет (Allen Barnett) и Кристиана Хонсберг (Christiana Honsberg). Те подчертават ефективната съвместна работа на различните организации. Програмата е финансирана от Агенцията за перспекривни изследвания към министерството на отбраната на САЩ (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA).

Крайната цел на DARPA е създаването на евтина портативна слънчева батерия. Пред учените е поставено условие КПД да достигне стойност 50 процента. Сега стартира следващия етап от проекта: преминаване от лабораторни изследвания към създаване на работещ прототип. Предполага се, че този етап ще продължи три години и ще струва сто милиона долара.

Основните загуби в слънчевите батерии са свързани с отразяването на част от слънчевото излъчване от повърхността, преминаване на друга част през преобразувателя без да бъде използвана, вътрешното съпротивление на преобразувателя и други физически процеси. В силициевата батерия, създадена в Делауерския университет, за намаляне на загубите, слънчевата светлина се разделя от специална оптична система на три части с различни нива на енергия. Когато слънчевата светлина попадне в тази система тя се отправя към три различни блока със висока, средна и ниска чувствителност.

DARPA смята да използва евтината портативна слънчева батерия първоначално в американската пехота, а по-късно и за комерсиални цели.


Източник: http://sagata.log.bg

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/471_attach_3696_normal.jpghttp://zazz.info/images/gallery/2012_5/471_attach_3696_normal_1.jpghttp://zazz.info/images/gallery/2012_5/471_attach_3696_normal_2.jpg