Любопитно: Батерии каквито заслужаваме

Батерии каквито заслужаваме

Батерии за детските ми играчки издържаха не повече от половин час, а на първият ми лаптоп му даваха 45 минути работа на батерия по каталог. Така продължи доста дълго време. Едва сега започват да се появяват сигнали за технологичен пробив в тази област.

 

Икономист публикува интересна статия за перспективите, историята и близкото бъдеще на батериите. Тази технология напредна сравнително малко през последните 20 години. Често научните изследвания вървяха в грешна посока и това струваше забавяне и преразход на научен потенциал. Изглежда, че от известно време нещата се развиват в правилна посока. За това говори диаграмата за капацитета на батериите спрямо специфичното им тегло. Литиийонната технология се развива по-бързо от предшестващата я никелкадмиева. В графиката се забелязва началото на експоненциална крива. Това означава ускоряване на класическата технология. Сигурен съм, че ни очакват добри изненади в този сектор.

 

Това ще даде голямо ускорение на няколко жизнено важни човешки проекта. На първо място става възможно да се появят масови електрически коли в края на следващото десетилетие(2020) и второ новите батерии ще създадат нов индустриален бранш: домашната роботика.

 

Не трябва да забравяме и сериозната работа в този сектор на Станфордския Университет, която беше определена като един от най-големите научни пробиви за 2007 година.

Източник: http://www.extremecentrepoint.com