Акумулаторите в съвременните устройства и грижите за тях

Батериите са фундаментална част от повечето преносими цифрови устройства, били те мобилен телефон, лаптоп или музикален плеър. Въпреки това повечето потребители не обръщат особено внимание на акумулаторите на даденото устройство, освен в ситуациите, когато те трябва да бъдат презаредени или подменени.

Благодарение на бързите темпове, с които се развива тази индустрия, техническите параметри на самите батерии прогресивно се подобряват, в резултат на което самите акумулатори издържат все по-дълго време за един цикъл на зареждане.

Все пак за да се възползвате от оптималното, което ви предлагат батериите ви, е редно да знаете какви са характеристиките на отделните видове батерии и как е най-удачно да бъдат презареждани и съхранявани те. Ако притежавате мобилен компютър, mp3 плеър, дигитален фотоапарат или друго устройство, което се захранва посредством батерии, предлагам на вниманието ви следните съвети.

 

Митове за батериите – истина или лъжа?

Според някои твърдения, ако редовно оставяте дадена акумулаторна батерия да се разрежда частично, да речем до половината от капацитета й, след което я зареждате отново, рано или късно той ще спадне драстично. В това твърдение има известна доза истина, но само когато говорим за по-старите NiCd батерии. При по-съвременните NiMH и LiIon базирани акумулатори този тип презареждане не би могло да се отрази върху капацитета на батериите в негативна насока, а и принципно тези батерии притежават по-голяма енергийна плътност и много по-голям капацитет от аналогичните по размери NiCd батерии.

Често се случва животът на батериите да бъде скъсен поради константното им зареждане, т.е. не бива батериите да се оставят включени към зарядното устройство непрекъснато, а само докато те се зареждат.

Примерно ако приемем, че на теория даден чисто нов акумулатор, захранващ цифров фотоапарат, би “издържал” заснемането на 80 пози със светкавица, то да речем една година след некоректната му експлоатация (т.е. батерията винаги се оставя включена към зарядното устройство, дори и тогава, когато това не е необходимо) този брой ще е намален до 70. Същата батерия вероятно би била способна да захрани фотоапарата при заснемането на 75 снимки (т.е. с 5 повече), разбира се, отново с употребата на светкавица, като това е само един имагинерен пример.

Все пак редно е да се отбележи, че независимо какви мерки предприемате, за да удължите живота на презареждащите се батерии, те трудно биха издържали повече от пет години. Пълния им потенциал ще можете да използвате само през първите 2–3 години на експлоатация, в зависимост от честотата на презареждане и употреба.

 

Захранване на преносими компютри

Както можете да се досетите, един лаптоп се нуждае от далеч повече енергия, за да функционира, ако го сравним с някое по-малко портативно устройство, например цифров фотоапарат или смартфон. В същото време батерията на един преносим компютър не бива да е твърде обемиста и тежка, защото това би се отразило негативно върху основното преимущество на този тип машини, а именно малкия им размер и съответно мобилността.

Акумулаторите, използвани за захранване на преносимите компютри, варират като размери и модел, като капацитетът им се индикира с мерната единица амперчас (Ah) или милиамперчас (mAh), но при избора на лаптоп не бива да се подлъгвате единствено по този показател, за да прецените качествата на акумулатора му.

Това е така, защото различните модели преносими компютри работят на различен волтаж, например 7,2 V, 10,8 V или 14,4 V, като числото винаги е кратно на 3,6. Основното, което трябва да се вземе предвид при избора на лаптоп с оглед на акумулатора му, е кумулативното количество енергия, което батерията може да отдаде за един цикъл на зареждане, измервано във ватчасове (Wh). Формулата за изчисляване на въпросното общо количество енергия е следната: амперчас рейтингът на батерията се умножава по оперативния й волтаж.

Примерно батерията на един лаптоп от среден клас осигурява 4,4 Ah (4400 mAh) енергиен капацитет при волтаж от 10,8 V, т.е. общо 47,5 Wh активна енергия, докато акумулатор, осигуряващ 4 Ah работен капацитет, при електрически потенциал от 14,8 V притежава капацитет от 59 Wh! Тоест въпреки че амперчас рейтингът на първата батерия от моя пример е по-висок от този на втората, като цяло втората батерия осигурява с около 30 % повече активна енергия, т.е. време за работа с лаптопа.

При свръхлеките преносими компютри обикновено батериите предлагат едва около 20 Wh сумарна енергия, докато при мобилните компютри от тежката DTR категория тази цифра често е над 80 Wh.

За да си спестите излишни разходи и главоболия, задължително проверете дали моделът, който сте си избрали, не е оборудван с 4-клетъчна батерия вместо със стандартната 6-клетъчна. Най-често при ултрапортативните машини се предлага и опция за закупуване с “орязаната” версия на акумулатора. Съществуват и специални 8- или 9-клетъчни батерии, които издържат по-дълго време без наличието на автономно захранване, но съответно са значително по скъпи и по-обемисти.

Още нещо – някои модели преносими компютри разполагат с допълнителен слот за резервна батерия. Най-често тя се слага на мястото на оптичното CD/DVD ROM устройство, а нейният капацитет обикновено е по-малък от този на основния акумулатор, което е разбираемо. Хитрото при употребата на резервна батерия е, че основната си стои непокътната, освен ако не оставите резервната да се разреди напълно, да речем по време на дълъг полет.

Така дори и след една година активна употреба основната батерия на лаптопа ви ще е съвсем нова, естествено, с цената на част от капацитета на резервния акумулатор.

 

Съвети за по-дълъг живот на батериите

Ако закупите чифт цилиндрични NiMH презареждащи се батерии, ще трябва да разполагате с подходящо зарядно устройство, защото при батериите с по-висок капацитет съответно се изисква по-мощно зарядно устройство. В противен случай за зареждането им ще е необходимо значително повече време.

Освен това NiMH акумулаторите са по-чувствителни откъм прегряване и презареждане (overcharging) и затова е най-добре зарядното ви устройство да е специализирано за NiMH батерии. Тоест ползвайки по-старо зарядно, оптимизирано за NiCd батерии, бихте могли да повредите своите NiMH акумулатори.

По-новите модели зареждащи устройства, оптимизирани за NiMH и LiIo акумулатори, разполагат с датчици за волтажа, както и за температурата на батериите. Те динамично “усещат” кога батериите са вече заредени, и съответно спират да подават импулси.

Така наречените бързи зарядни устройства, с чиято помощ бихте могли да презаредите чифт NiMH батерии за около четвърт час, имат своите предимства и недостатъци. Редно е да се отбележи, че при режим на бързо зареждане, когато индикаторът на зарядното покаже, че процесът на презареждане е приключил, в действителност батерията разполага с около 80 % от пълния си капацитет, след което се налага да почакате още поне един час, преди тя да се зареди изцяло.

Също така трябва да се знае, че този тип бързи зарядни устройства “стресират” повече самите батерии, но в крайна сметка по-важното е да разполагаме с батериите си, когато имаме нужда от тях, а не да се съобразяваме с някакъв стриктен график на презареждане, поне според мен.

След като презаредите батериите си, може да ги оставите настрана, като най-добре е да се съхраняват на стайна температура. Те няма да се разредят от само себе си поне в рамките на няколко месеца.

Източник: http://www.computers.bg